Порочен кръг: мисли – емоции – психика – нервна система

Порочният кръг. Сега ще ви обясня какво имам предвид. Разстроената и травмирана психика е първопричината за да започнете да се въртите в този кръг. Разстроената психика на човек повлиява биохимичните процеси в мозъка, пример: невротрансмитера серотонин /известен, като хормон на щастието/ не се отделя от мозъка в нужното количество, което създава подтиснато настроение, а също и много други процеси се нарушават. Разстройват се и централната и вегетативната нервна система. Травмираната психика натоварва нервната система и се получава хормонален дисбаланс, а пък от своя страна при наличие на хормонален дисбаланс и разстроена нервна система се натоварва отново психиката и порочния кръг продължава. За да се излезе от този кръг трябва да се проведе лечение основно в две направления. Първо – лечение на нервната система и възстановяване на нормалните биохимични процеси в мозъка, чрез медикаменти, билки и хранителни добавки. Второ – провеждане на поведенческа терапия от психолог за повишаване на емоционалната интелигентност. Ако нервната система се стабилизира, но емоциите и мислите продължават да са тревожни от това следва, че и психиката ще продължава да се натоварва и разстройва след, което пак ще се разстрои нервната система и пак ще се влезе в порочния кръг. Ето защо много хора след, като спрат медикаментите отново симптомите се завръщат.
Как да овладеем мислите и емоциите си?
Мисловните и емоционалните състояния физически се отпечатват в мозъка. Ако се стресираме и изнервяме за всяко малко нещо, мозъкът ни ще изгради и укрепи тези връзки. Колкото по-често това се случва, толкова повече ще ни стане навик да реагираме така. В един момент негативните мисли и емоции ще станат преобладаващото ни състояние. Днешните негативни мисли и състояния на стрес, притесненост, раздразненост или нараненост ни правят по-уязвими за същите неща утре. И така ден след ден ние ставаме все по-склонни да преживяваме тези състояния. Негативността води до повече негативност и се образува омагьосан кръг.
Мислите програмират клетките ни.
Мисълта е електро-химично събитие, случващо се в нервните клетки, предизвикващо каскада от физиологични промени.
Всяка клетка в тялото ни има хиляди рецептори. Всеки рецептор е устроен да усвоява конкретен протеин или пептид. Когато сме ядосани, тъжни, тревожни, развълнувани, щастливи или нервни, всяка емоция и чувство стимулират различен вихър от невропептиди. Тези пептиди преминават през тялото и се свързват с рецепторите, които променят цялостно структурата на клетката. Интересен процес настъпва при клетъчното делене. Ако клетката е била изложена на даден пептид повече отколкото на друг, новата клетка ще има повече рецептори за възприемането на първия. Съответно клетката ще има по-малко рецептори за пептидите, които по-малко са въздействали старата клетка.

Ако бомбардираме клетките си с пептиди от негативни мисли и емоции буквално ги програмираме в бъдещето да получават повече от тях. Също така се понижава броя на рецепторите за позитивните пептиди, което ни прави предразположени към негативността.

Една клетка се сменя с друга клетка средно за два месеца. Добрата новина е, че може да препрограмираме негативните си клетки да бъдат по-позитивни чрез усвояването и прилагането на методи и практики за промяна на мислите и емоциите като например повишаване на емоционалната интелигентност или навика да сме благодарни. Емоционалната Интелигентност – Даниъл Голман В края на статията има линк за сваляне на цялата книга: https://4eti.me/goleman-emotional/

Коментари

Популярни публикации