ПРАВИЛАТА НА РОДИТЕЛСТВОТО

По традиция не обръщаме същото внимание на психичното здраве, както на останалите здравни аспекти. Тихото страдание обаче води до ужасни последствия, не по-малко болезнени от други здравословни проблеми.
На някои хора са им необходими по-малко от 10 сеанса с психотерапевт, за да се установят истинските причини за техните психологични проблеми.
Проблемите с психичното здраве са изключително опасни. Те могат да преобърнат живота на човек. Децата са още по-уязвими, особено в училищна възраст. Много често, за съжаление, родителите не забелязват, че детето им има проблеми.

Резки промени в настроението
Вярно е, че настроението на децата е променливо. Но ако забележите резки промени, които не можете да си обясните или поне ви се струват безпричинни, замислете се. Хиперактивност с дефицит на вниманието.
Смущения в съня
Проблемите със съня, особено в тийнейджърска възраст, са много характерни за наближаващ психически проблем. В това число спада и депресията.
Затруднения в концентрацията и паметта
Липсата на апетит е сериозен сигнал за много различни проблеми. Сред тях са и психическите проблеми, като депресия, анорексия и булимия.
Можеш да го нарисуваш
Рисуването помага на децата да се избавят от стреса, тревогите, в онези моменти, в които нямат смелост да ги споделят.
В рисунката децата могат да изразят това, което им е трудно да изкажат с думи. Рисувателен тест.

Употреба на алкохол и наркотици
Забранените вещества блазнят децата в тази възраст. Лошото е, че употребата им може да отключи не само зависимости, но и сериозни психически проблеми.
ПРАВИЛАТА НАРОДИТЕЛСТВОТО
Те са безкрайно много и всеки често сам ги преоткрива, но нека се опитам да посоча основните:
Първо правило - ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОСТ - нека се интересуваме повече от това което изпитва нашето дете когато се радва или тъжи, когато успява или не; нека проявяваме повече топлота, загриженост и подкрепа.
Второ правило - ОБЩУВАНЕ - нека се научим да изслушваме детето си и да се мъчим да го разбираме по-добре. Тогава ще знаем какво и как да му кажем за да ни послуша.
Трето правило - РАЗУМЕН КОНТРОЛ - да влияем и контролираме детето си съгласно тези норми и правила които ние самите спазваме . Ако искаме от детето си повече, нека първо сами се научим да изискваме повече от себе си.
Четвърто правило - ВЪЗРАСТНОСТ - да се съобразяваме с възрастта на детето, с нивото на неговите умения, опит и интелектуални възможности. Нека съобразяваме подходите и изискванията си с това.


Коментари

Популярни публикации